za 19 jan - 2019 zaterdag 19 januari 2019

Fleddy Melculy & X Raiders

Pop- & Cultuurpodium P3

Fleddy Melculy

Belgisch fenomeen Fleddy Melculy lanceert 1e single-video ‘Varken‘

-Nieuw (2e) album ‘De Kerk Van Melculy’ uit op 16-2-2018 via Sony Music-

Ah, maar ja. Het is de Wet van Murphy: als de shit de fan hits, hittie ‘m goed. Ga maar na: vrijdag de 13e is al reden genoeg voor rationeel denkende mensen om die dag überhaupt niet buiten te komen. En al helemáál niet om met een zwarte kat onder de arm een klavertje vijf plat te trappen en vervolgens onder een ladder door te lopen, terwijl in de verte een uil drie keer roept en het zojuist gekochte pak zout door een gaatje in de verpakking op straat sijpelt. Laat staan om op die onheilsdag de eerste single-video van een aankomend studio-album te lanceren. Daar moeten heel wat klavertjes-vier, konijnenpootjes, vallende sterren, zingende krekels en hoefijzers tegenover staan.

Bon. De één zijn pech is de ander z’n geluk. Het is daarom dat niemand minder dan het Belgische fenomeen Fleddy Melculy uitgerekend vandaag zijn eerste single Varken de wereld in slingert, afkomstig van het nieuwe (2e) studio-album De Kerk Van Melculy dat op 16 februari 2018 via Sony Music verschijnt. Een dubbelalbum dan ook nog, met maar liefst 22 tracks + 8 bonustracks. Jawel meneer, want niets megalomaans en narcistisch is Fleddy Melculy vreemd. En dan staat sinds zojuist dus ook nog de gelijknamige video Varken online een 3D lyric video die opgetrokken is  uit geanimeerde beelden van de hoes van het nieuwe album.

“Iedereen wordt een varken

En iedereen wordt een zwijn

Door een hele fucking week afzien

Wilt ge alleen maar een varken zijn”

[Uit: Varken]

Fleddy Melculy-oprichter en frontman Jeroen Camerlynck licht op eloquente wijze de diepe filosofische betekenis van het nummer toe: “Varken is de samenvatting van wat 99% van de mensheid denkt en voelt als het weekend eraan komt (we kunnen er procentueel ook naast zitten: misschien is het wel 100%). Door de hele week met een masker rond te lopen; braaf ja te knikken en vooral de kont dicht te moeten knijpen op werk, school -of whatever the fuck- is de vrijdag voor veel mensen de stress ontladende start om dat masker eindelijk af te zetten. Zodat duidelijk wordt dat er alleen maar varkens achter zitten die nood hebben aan zich kapot te feesten en om alle shit te vergeten. Varken is dus weliswaar een party-song en dat is een waarheid als een k…euh…varken!”

Fleddy Melkjoel-wie?

De allereerste video T-Shirt van Metallica (inmiddels 200K views op YouTube) uit januari 2016 fungeerde als singulariteit, waarna een oerknal volgde die van Fleddy Melculy een heus fenomeen maakte, ja zelfs één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium. In eigen land geliefder dan Urbanus + Hot Marijke + Schanulleke + de 12 onderkinnen van Marijke de Block + Manneken Pis samen-en daar dan ook niet van de nationale radiozenders (Studio Brussel en Eén) weg te slaan. De band zette de afgelopen 2 zomers de grote Benelux zomerfestivals in vuur en vlam waaronder Rock Zottegem, Graspop, Pukkelpop, TW Classic (als support van Guns N’ Roses) alsmede op het eigen metalfestival FleddyPalooza. In Nederland venividivici’de het metalbeest o.a. op Paaspop, ScumBash, Nirwana Tuinfeest, Zwarte Cross en op Eurosonic-Noorderslag.


X Raiders

Ze heetten Rectum Raiders. Maar tegenwoordig gaan ze door het leven als “X Raiders”.
Vijf mannen die anno 2018 de ware betekenis van rock – ‘n – roll nogmaals blootleggen: een vuige mix van alles wat hard, snel en zwaar is, met een keiharde trap onder de gordel. Met hun debuutalbum lieten de Rectum Raiders zien de ogenschijnlijke beperking van hun weerzinwekkende naam te overstijgen. Geproduceerd door Jochem Jacobs (ex-Textures) gooit dit album een strop om je nek en sleept het je in een genadeloze moshpit van heavy rock-geweld. Verwacht een overdosis high-energy rock-‘n-roll met absurde teksten, intense riffs en onvoorspelbare composities. Natuurlijk staan X Raiders bekend om hun energieke en losbandige liveshows. Daarmee speelden ze op festivals als Paaspop en Zwarte Cross, deden ze DWDD aan en toerden ze door Taiwan. Maar met
dit album kruipt de muzikale volwassenheid van de vijf mannen uit zijn schulp.

“Dit is echt vet! En als je het kut vindt, dan ga je lekker jazz luisteren.”
— Jochem Jacobs (Producer, Ex-Textures)

De band laat zich inspireren door niet mis te verstane rockgoden als Judas Priest, Turbonegro en vaderlandse helden zoals Peter Pan Speedrock. Het lijkt dan ook hoog tijd om de Rectum Raiders te presenteren als de nieuwe garde van het Nederlandse rock imperium.

Naar de agenda