za 21 apr - 2018 zaterdag 21 april 2018

Massada

+ DJ Berry van Diepen
Pop- & Cultuurpodium P3

De latin rock van Massada gaat er nog altijd in als koek en na al die jaren heeft de band internationaal een gedegen live reputatie opgebouwd. Massada speelt alleen eigen nummers en publieksfavorieten als Sajang E (het enige Maleis/ Indonesisch getinte nummer ooit dat in Nederland en o.a. in Duitsland en België de hitparade heeft bereikt), Dansa en Sageru staan steevast op de setlist!

40 jaar Massada!
En dat viert de band met het uitbrengen van een Dvd (Baronda) én een clubtour die ze op 21 april naar Purmerend voert. Massada swingt nog net zo hard als 40 jaar geleden.

Historie

Massada is een Nederlands-Molukse band uit Huizen opgericht door zanger/componist/percussionist Johnny Manuhutu.De band begon in de jaren 60 als The Eagles en speelde voornamelijk op Molukse feesten. Toen de Amerikaanse Eagles hits in Nederland begonnen te scoren werd de groepsnaam in 1973 in Massada (een citadel in Israël) veranderd.

Op 26 februari 1975, een dag voor de 29e verjaardag van percussionist Nippy Noya, won Massada een groepenwedstrijd van Muziekkrant OOR; een platencontract werd echter afgewezen omdat de artistieke vrijheid niet kon worden gewaarborgd. Daar kwam ook bij dat er destijds in Drenthe gijzelingsacties werden gehouden door Zuid-Molukkers. Voor Massada, die dit soort acties niet goedkeurde, betekende dit dat enkele optredens werden afgezegd uit angst voor ongeregeldheden.

In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum Astaganaga met de hitsingles Dansa en Latin Dance. Het gebruik van Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten leverde vergelijkingen op met Santana. De opvolger verscheen in mei 1979 (Massada kwam bewust met één album per jaar); Pukul Tifa klonk “Molukser” dan het debuutalbum en op de hoes poseerden de bandleden als Indianen, een veelvoorkomend onderwerp in de fotosessies uit hun succesjaren. Diezelfde maand speelde Massada op Pinkpop, daarna volgde o.a. een tournee door Duitsland.

Johnny Manuhutu – Vocals & Percussions
Jopie Manuhutu – Percussions
Rudy de Queljoe – Guitars
Jan Jermias – Guitars
Alvin Manuhuwa – Drums
Daniel Bloem – Beretty – Percussions
James Sabandar – Bass
Fready Anindjola – Keyboards

Naar de agenda