vr 8 jun - 2018 vrijdag 8 juni 2018

Terug naar De Kern

Vivid Black, Yakuzi, Crimson Skies
Pop- & Cultuurpodium P3

Nog! Een! Lied! Je!
Een allerlaatste toegift van:

Vivid Black
Yakuzi
Crimson Skies

25 jaar terug waren ze wereldberoemd. In Purmerend en omstreken.
Nu zijn ze terug. Om nog één keer te laten zien te laten zien wat de rest van de wereld allemaal gemist heeft.
Wees daar of wees vierkant!

VIVID BLACK
Wereldberoemd worden was de missie. Helaas, niet gelukt. Maar wat hebben de mannen van Vivid Black (1989-1995) een lol gehad. Veel gespeeld, hard geleefd (of was het andersom?) en vooral een hele hoop fijne liedjes gemaakt. De band begon in de tijd datRed Hot Chili Peppers, Urban Dance Squad en Living Colour funk en hiphop gingenmengen met rock. Daarna kwam de grunge en zou niets meer hetzelfde zijn. Vivid Black bracht beide muzikale tijdperken in haar liedjes samen en maakte er één eclectische bak funky herrie van.

In de regio, waar zich dankzij popcollectief SWAMP een levendige bandjesscène ontwikkelde, bouwde de groep begin jaren negentig een leuke schare fans op. Die was zo fanatiek, dat ze de band tot in het buitenland volgde. Toen Vivid halverwege een korte Tsjechische tour in 1994 (een verhaal op zich) het Praagse Rock Café aandeed, was de fikse zaal voor zeker de helft gevuld met mensen uit Purmerend en omstreken. Meer onvergetelijke herinneringen? De zege in de Slag Om Edam 1993 smaakte goed – zeker na vroege uitschakelingen tijdens de Grote Prijs en Noordhollands Glorie. De gezonde concurrentie met andere lokale bands als Yakuzi en Eating Prams motiveerde als een dolle. Maar het zijn toch vooral de optredens die zijn blijven hangen. Dat ene bizar lange nachtelijke concert in Schoonhoven. Crowdsurfen in De Kern. Champagne met de burgemeester van Jihlava en zijn dronken egaa. Achterin de huurbus terug naar huis met een fles Jack Da… uh, Apfelkorn. Op 8 juni 2018 mag Vivid Black nog één keer. De voorpret grens nu al aan hondsdolheid.

Zang – Patrick Oxsener
Gitaar – Danny Rosendahl
Bas – Tim van Malssen
Drums – Joris de Moor

YAKUZI
Dit stond op de hoes van de eerste Yakuzi-demo, opgenomen in 1989 door singer/songwriter Jan-Paul van der Meij in zijn Studio JP in Wijk aan Zee.
Yakuzi: Japans voor bubbelbad. Er was toen nog geen Google Translate: bubbelbad blijkt uzumaki in het Japans. Ach ja… Een verkwikkende ervaring die je de dagelijkse Hilversumdouche even laat vergeten. Swingend en vrolijk, stevig en gestoord. Bubbel mee met deze muzikale gort en watergruwel! De standaard prijs is 400 gulden per optreden exclusief reiskosten. Is die prijs onoverkomelijk, dan valt er altijd te onderhandelen. Onderhandelen zou meer regel dan uitzondering worden. Maar dat leverde wel enerverende en stomende live-optredens op, die garant stonden voor verhoogde adrenaline. Snel, vuig, strak groovend, en toch ook
weer niet al te netjes. De energieke podiumpresentatie behelsde gedoe met bakpoeder, verkleedpartijen en kleding die soms letterlijk van het lijf van de zanger werd gescheurd. Pure ontlading op een bedje van vuige rock/soul/funk. 29 jaar geleden alweer…Tssss, echt niet. Kom maar op met die reünie!

Zang – Ab Aberkrom
Gitaar – Gerard Aberkrom
Bas – Roel Loen (op 8 juni valt Marco Strikkers in)
Drums – Anton Leijdekker


CRIMSON SKIES
Het was het begin van de jaren negentig. De tijd van Kurt Cobain, houthakkeroverhemden en lange, ongewassen haren. Ver weg van grunge-hoofdstad Seattle ontstond in het pittoreske Ilpendam iets moois: Crimson Skies. Geïnspireerd door bands als Nirvana, Pearl Jam en Stone Temple Pilots waagden de vier vrienden zich al snel aan eigen werk. Dat resulteerde in een uitgebreid en vooral snoeihard repertoire. Crimson Skies speelde legendarische optredens in obscure tenten als De Kern (Purmerend), Nohol (Edam), Shi-Va (Uithoorn) en Twin Pigs (Amsterdam), tot het ergens in 1997 zomaar afgelopen was. Het afscheidsconcert in De Melkweg(!) kreeg tien jaar later nog een vervolg op Parckpop in Ilpendam. Het leek een laatste stuiptrekking te zijn van Crimson Skies, tot de zanger van Vivid Black opeens aan de bel hing. En dus hijsen de Crimson Skies – wat ouder, dikker en kaler, maar niet minder gedreven – zich nog één keer in hun houthakkersoverhemd voor het állerlaatste kunstje.

Zang – Jacco van Oostveen
Gitaar – Joris de Haan
Bas – Jurjen de Groot
Drums – Arend Keeman

Naar de agenda