13 november 2024

Mylou Frencken een goede minnares

Vroeger was een minnares een vrouw met macht, aanzien en glamour. Tegenwoordig heeft het woord een negatieve lading met betekenissen als slet, drama, achterdocht en vreemdgaan. Mylou Frencken maakte er een voorstelling over met ontboezemingen over haar eigen minnaresverleden.

De zingende barvrouw van TV-quiz ‘Met het Mes op Tafel’. Op die manier wordt Mylou Frencken vaak aangekondigd. Maar ze is veel meer dan dat. Cabaretier, tekstschrijfster, toneelactrice, entertainer en zangeres zijn titels die haar net zo goed passen. ,,Vroeger was ik zelf een type Monica Lewinsky met een zwak voor mannen met macht”, zegt ze, vooruitlopend op de voorstelling ‘Minnares’.

Voordat ze meer vertelt over de show, praten we eerst over haar rol in ‘Met het mes op tafel’. Iedere aflevering zingt Frencken een gedeelte van een liedje als voorbereiding op een vraag en ontvangt ze afvallers aan de bar. ,,Ik zie het als een erebaantje. Het is een van de langstlopende quizzen op de Nederlandse televisie. Per seizoen zingen pianist Klaas van Dijk en ik een stuk of negentig liedjes. Ieder nummer moeten worden gereduceerd tot 30 seconden. Dat is een leuk werkje.”

Regelmatig wordt ze aangesproken op straat. ,,Oh, jij bent die vrouw met al die leuke jurken in die quiz’. Of mensen zeggen na een voorstelling: ‘Ik wist niet dat je dit ook deed’. Terwijl ik ook al tientallen jaren optredens geef. Ik ben bezig met een trilogie van voorstellingen, de eerste heette ‘meisje’ en voor de tweede vond ik ‘minnares’ een mooie naam.”

Als voorbereiding is ze gaan inzoomen op de ware betekenis van het woord. ,,Minnares klinkt als iets slechts, een foute vrouw die de boel komt verpesten. Voor mij staat het symbool voor de kunst van het minnen, het liefhebben.”

Om met het stigma af te rekenen groef Frencken in haar eigen verleden, maar ook in de verhalen van minnaressen uit de geschiedenisboeken. ,,Bijvoorbeeld Marylin Monroe, Madame de Pompadour, Mata Hari en Monica Lewinsky. Muziek is de rode draad door de show, er zit een nummer in met de titel ‘verrek, het is ‘m’ over Monica Lewinsky, de minnares van Bill Clinton. Ze was pas negentien jaar en werd voor de hele wereld ‘de slechte vrouw’. Het heeft haar tien jaar gekost om naar buiten te durven. Na een zware therapie is het een krachtige vrouw geworden, die nu overal haar verhaal doet. Dat bewoog me er toe om een lied te schrijven over het moment dat ze Bill Clinton tegenkomt in een restaurant. Hoe reageert ze dan?”. Een andere bekende minnares uit het verleden, Marylin Monroe, komt ook uitgebreid ter sprake. ,,Bijvoorbeeld de anekdote dat ze op een receptie langs president Kennedy liep en langs zijn kruis streek en zei ‘Is dat een rol pepermunt die je bij hebt of ben je blij me te zien?’. Maar ook dat ze zichzelf een mislukkeling vond omdat ze zich haar hele leven heeft gedragen naar het beeld dat mannen hebben geschapen. Dat vond ik zo treurig om te lezen.”

Frencken staat bekend om haar persoonlijke voorstellingen en ontkomt niet aan het delen van haar eigen minnaresverleden. ,,Ik geef het nodige van mezelf bloot”, zegt ze daarover. ,,Niet alles natuurlijk”, lacht ze vervolgens. ,,Het is een show waarin ik op zoek ga naar de slechte vrouw in mezelf. Ik ben ook stiekem minnares geweest in relaties van anderen en had een zwak voor mannen met macht. Getrouwde mannen werden verliefd op me en dat vond ik dan weer leuk.” Na aandringen wil ze wel een anekdote prijs geven, die ook in de show zit. ,,In een vorig leven stond ik eens met een man op een ranzige parkeerplaats. Ik zei tegen hem ‘ik zou wel even willen liggen’. Hij antwoorde meteen: ‘Dat is goed, loop maar mee naar mijn auto’. Hij deed de klep van de kofferbak open en zei ‘eerst even de fiets van mijn vrouw eruit halen’. Dat maakte het voor mij in die tijd extra leuk en extra spannend. Het leven van een minnares kan best leuk zijn.”

 

Hans Puik 

Wij gebruiken cookies Lees meer