De platenkoffer van
Robert Jan van der Woud

16 februari 2022

De platenkoffer van Robert Jan van der Woud

Je muziekkeuze zegt veel over wie je bent. Daarom vraagt P3 zich af: stel je mag 3 albums meenemen naar een onbewoond eiland, welke mogen dan niet ontbreken in je platenkoffer of op je playlist?

Wil je de lezers van deze rubriek kort onthullen wie je bent?

Robert Jan van der Woud, 54 jaar, verslaggever van het Noordhollands Dagblad in de regio Waterland. Als verslaggever volg ik P3 al sinds de eerste plannen voor een pop- en cultuurpodium in Purmerend. Op journalistiek gebied doe ik zo’n beetje alles in Purmerend en omstreken, van uitslaande branden tot dorre vergaderingen van de gemeenteraad. Om de zinnen te verzetten maak ik muziek. Mijn huidige band Tully Monster repeteert iedere week in P3 en maakt een vage mix van progrock en metal, met verder nog tal van muzikale invloeden. Een beetje vreemd maar wel lekker. Vader van twee kinderen (20 en 17) en een muzikale veelvraat. Als ouwe punkrocker luister ik eigenlijk naar alles, van soul en country tot shoegaze en rammelende indie.

Welke 3 albums/ cd’s /playlists klinken er op jouw onbewoonde eiland en waarom?

 1  Joy Division – Closer. 

De B-kant van Closer (1980) vind ik de beste plaatkant ooit. Heart And Soul, 24 Hours, The Eternal, Decades bieden de luisteraar in amper 20 minuten tijd een onthutsend inkijkje in het post-apocalyptische geesteslandschap van zanger Ian Curtis. De wanhoop voorbij, de verkoolde restanten van wat ooit was en had kunnen zijn. De briljante productie van knotsgek genie Martin Hannett doet de rest. Nooit klonk muziek zo fragmentarisch en tegelijkertijd zo compleet.

 

2 Catherine Wheel – Ferment. 

Het is lastig kiezen tussen Going Blank Again, de tweede langspeler van Ride, en debuutalbum Ferment van Catherine Wheel. Allebei monumentale shoegaze-albums waarop de gelaagde gitaren afwisselend uitwaaieren en exploderen. Het is een keuze tussen de twee zingende en gitaar spelende frontmannen van Ride, Andy Bell en Mark Gardener, en Rob Dickinson die als zanger-gitarist in zijn eentje het grootste stempel drukte op Catherine Wheel. Niet beter, maar anders. Vandaag gaat Ferment mee, morgen kan het weer anders zijn.

 

3 The Band – The Band.

Een bijzonder collectief multi-instrumentalisten dat americana speelde, tientallen jaren voordat het woord werd uitgevonden. Hun mix van rock, folk en country staat na meer dan 50 jaar nog altijd fier overeind.

  

Met welke artiest of act kunnen wij jou in P3 een plezier doen?

We houden het realistisch, met Scram C Baby. De Amsterdamse band leverde in de jaren 90 de wat onderbelichte indieklassieker Et Maintenant… Le Rock af, en kiest nog altijd voor avontuur. Een van de mooiste pareltjes in de Nederlandse muziekwereld. Of misschien beter: een diamant met ruwe kantjes.

>

Wij gebruiken cookies Lees meer