Vera van Berge

24 juli 2020

Lokale Helden Eerlijk en Heerlijk

‘De flesjes appelsap en perensap staan voor u klaar’, meldt Fruitteelster Vera van Berge door de telefoon. Het water loopt in de mond, ik ben al onderweg.

P3 is deze zomer op zoek naar Lokale Helden. Daarom werden de sapjes van Eerlijk & Heerlijk opgenomen in de drank line-up van het Purmerendse poppodium. Aangekomen bij de kruising Purmerender- en Hobrederweg in de Beemster ben ik niet de enige die het parkeerterrein van de boomgaard opdraait. De vers geplukte kersen oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op bezoekers.

‘Of ik er 1 mag proeven’ vraag ik eigenaresse Vera. Het antwoord getuigt van gezond zelfvertrouwen: ‘1? Je moet het zelf weten, ze zijn heerlijk… ‘. Een handvol oorbellen en blauwe vingers verder bestel ik 2 pond. Het tweede portie gaat mee naar huis. Want, zo verzekerd Vera glimlachend, het eerste is nog voor je het terrein verlaten hebt opperdepop.

Tijdens het vinden van een plekje in de wangen voor schoongezogen pitten hamster ik de 5 vragen: wie ben je, hoe heet het bedrijf, wat doen jullie, welke muziekgebeurtenis heeft een onuitwisbare indruk gemaakt en wat zou er in P3 te horen en te zien mogen zijn?

De paarse parels dalen in en uw verslaggever luistert nauwelijks nog naar de antwoorden. De boomgaard ligt er prachtig bij. Op de plek waar jam, sap en kisten vol fruit staan fantaseer ik er lustig los en zien ik in de grote loods een proeverij van fruit en muziek ontstaan.

Vera raad gedachten: ‘we hebben hier zomers een aantal muziekavonden georganiseerd want muziek en eten verbindt en inspireert mensen’, verklaard Vera haar concert initiatief. Met een volle mond bevestig ik heftig knikkend deze Beemster wijsheid.

Met de pitten in de hand en inmiddels in staat tot het mondeling vervolgen van het interview moet ik bekennen waar ik óók voor ben gekomen: of de P3 poster in de winkel mag hangen? Van Berge verbaasd: ‘het lijkt wel of je mijn gedachten kan lezen want ik wilde net vragen wat jullie programma is en of ik jullie poster hier kan ophangen’.

De dag kan na dit 1-2tje niet meer stuk. Alle sapjes gaan op rekening en ik reken de kersen in het winkelgedeelte van de loods af. Bij het verlaten van het terrein zoekt en vindt uw reporter van dienst een vuilnisemmer waarin pitten en verpakking van het eerste portie kersen gedeponeerd worden.

Vera heeft gelijk, het zomerse leven in de Beemster is eerlijk en heerlijk.

Wie: Vera van Berge

Van: Eerlijk & Heerlijk, Purmerenderweg 26a, Zuid Oost Beemster

Wat: Kersen (seizoen), appels, peren, pruimen (verse oogst!!), jam, eerlijke en heerlijke sapjes

Muziek gebeurtenis: Optreden van (mijn) kleine kinderen in de grote mensen zaal van P3. Vooral de transformatie is ontroerend: eerst de knikkende knieën, daarna vol zelfvertrouwen op reis….

Wat zou je in P3 willen horen en zien: Kamermuziek en Jazz


 

"De optreden van (mijn) kleine kinderen in de grote mensen zaal van P3 vond ik ontroerend"

 
Wij gebruiken cookies Lees meer